skip to main |skip to sidebar
AGRIŞ-Ribes grosularia Fam Saxifragaceae.Denumiri populare: coacăzÎn tradiţia populară: se folosesc în alimentaţie,
preparându-se cu ele sosuri şi supe.Compoziţia chimică a
fructelor de agriş: acid
citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, pectine,
potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri. Vitaminele A, B1, B2, C, P, săruri
minerale.Se pot folosi la următoarele
afecţiuni: afecţiuni
hepatice, artritism, astenii, atonie digestivă, constipaţie, convalescenţă,
gută, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea căilor urinare, obezitate,
remineralizare, reumatism.Administrare: în toate cazurile se pot consuma
fructe proaspete câte 100- 500 g la fiecare masă. Acei care doresc să slăbească
sau care doresc să-şi dezintoxice organismul, vor putea face o cură de fructe,
caz în care se va consuma într-o zi doar fructe din acestea fără nimic altceva.
Este util apoi să se continue cu câte 100-
500 g la masă împreună cu alte alimente şi o dată pe săptămână să se consume
doar aceste fructe în acea zi. Cei care au gută le ajută foarte mult această
cură. Este un mijloc rapid de redresare a organismului.Se pot de asemenea folosi sub formă
de suc (vezi cartea cu sucurile de legume şi fructe) Este unul din fructele cu
care se poate face cel mai rapid dezintoxicarea în primăvară.În afecţiunile hepatice în afară de consumul fructelor se mai poate
adăuga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopască- din acestea se
vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineaţa şi unul seara.