Produse naturiste de vanzare

Nalba de grădină.

Nalba de grădină.Althea rosea. Fam. Malvaceae.
Denumiri populare: cabulişte, nalbă de ai mare, nalbă înaltă, nalbă învoalată, nalbă mare, nalbă roşie, rojă, ruj, rujalină, ruji de botă, ruji de tuleu, trandafir cu pari, tufănică.
Istoric: nalba de grădină se cultivă ca plantă ornamentală, precum şi în scopuri medicinale, datorită conţinutului în principii active ale plantei. Acestea s-au utilizat de sute de ani contra tusei şi la prepararea oţetului aromatic. În industria alimentară au servit drept colorant artificial al lichiorurilor şi siropurilor.
Descriere- este o plantă perenă, cu rădăcina cărnoasă, fusiformă, ramificată. Tulpina este înaltă de 1-3m aspru păroasă, neramificată sau puţin ramificată.
Frunzele sunt lung peţiolate, cu baza cordată şi cu marginea crenată, 5-7 lobate, acoperite cu peri aspri.
Florile sunt mari cu diametrul de 6-10 cm, adeseori involte, axilare, solitare sau câte 2-4 la un loc, alcătuind spice terminale, lungi. Au caliciul dublu, cu involucrul extern mai scurt decât cel intern, petalele mai late decât lungi, emarginate, roşii purpurii, cu luciu metalic. Staminele sunt concrescute, cu antere gălbui, iar ovarul este superior.
Fructul este o nuculă protejată de caliciul persistent, diametrul mericarpelor poate ajunge până la 6mm.
Greutatea a 1000 de fructe este  8,9-12,2 g.
În terapeutică se folosesc florile fără caliciu- Malvae arboreae flos cum calicibus.
In tradiţia populară: frunzele verzi se puneau pe bube, umflături, uime. Ceaiul din flori se lua contra tusei, iar decoctul se lua pentru oprirea hemoragiilor menstruale puternice.
Compoziţie chimică: Florile conţin alteină, un antocian format dintr-un amestec de delfinină şi malvidină. Mucilagiile formează componenţii principali şi au un conţinut cuprins între 6-8%. De asemenea s-au mai găsit taninuri, amidon, fitosterine, giberelină, precum şi substanţe minerale: Ca, K, Mg, Na, Fe, Mn, P, Zn, B, Cu, Mo, cenuşa se găseşte în cantitatede 3,82-7,85%.
Industrie- din flori se extrage o substanţă colorantă roşie (alteină), lipsită de nocivitate, folosită la industria alimentară la colorarea siropurilor, vinurilor, bomboanelor şi oţetului aromatic.
Acţiune farmaceutică: principiile active au acţiune emolientă, antiinflamatoare, expectorantă, antitusivă. Florile se folosesc în special la afecţiunile respiratorii şi intră în preparatul pectoral Plafar.
Se poate folosi la următoarele afecţiuni: Afecţiunile aparatului respirator, astmă, bronşite, inflamaţii buco-faringiene, traheite.
Mod de folosire:
-1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, în afecţiunile de mai sus.
-1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se poate face gargară sau comprese externe de mai multe ori pe zi, aplicate calde.
Vopsitorie- florile sunt folosite pentru vopsirea fibrelor naturale în galben.

 
 
 
eXTReMe Tracker