Produse naturiste de vanzare

MACUL DE GRĂDINĂ

MACUL DE GRĂDINĂ.Papaver somniferum Fam Papaveraceae.
În tradiţia populară: cenuşa de mac de grădină se întrebuinţa, cu alte plante, la colorarea în verde.
Ceaiul din capsule uscate ori seminţe fierte în lapte se dădeau copiilor pentru somn. La Răşinari, se puneau flori roşii de mac într-o ceşcuţă cu apă şi aceasta se bea pentru somn. Se mai punea în acest scop în scalda copiilor, planta întreagă sau numai capsulele.
Decoctul seminţelor se ţinea în gură pentru a potoli durerile de dinţi şi contra  “gâlmelor” de la gât. Seminţele pisate şi amestecate cu miere se puneau pe bube, să spargă cât mai repede. În unele părţi, se mai punea în alifie şi pânză de păianjen.
Cei care aveau guşă înghiţeau în postul mare, începând de marţi, în fiecare dimineaţă, câte o linguriţă de seminţe de mac. Decoctul capsulelor fierte se îngroaşă cu făină şi pasta obţinută se punea la junghiuri.
În panariţiu, la mână, genunchi, culegeau planta cu totul, cu rădăcină, tulpină şi măciulii, o puneau într-o oală la fiert, adăugau cenuşă şi făceau o leşie cu care se spălau de mai multe ori. Cei care aveau umflături făceau lapte din sămânţă de mac, o udau cu lapte din acesta, o presărau cu puţină sămânţă de mac şi repetau tratamentul până dădea înapoi şi se vindeca.
Seminţele cu miere se luau contra herniei.
Compoziţie chimică: oficinale sunt numai capsulele (Capita Papaveris imaturi sau Fructus Papaveris imaturi) se culeg când sunt încă verzi- din capsulele imature se obţine opiul farmaceutic, prin incizia capsulelor.
Opiul conţine peste 20% alcaloizi din care majoritatea o reprezintă morfina. În afară de alcaloizi opiul mai conţine 6,5% acid meconic, legat de morfină şi alţi alcaloizi.
Mai conţine meconină, cicloludenolul, un derivat triterpenic, acizii lactic, malic, tartric, citric, acetic, succinic, sulfuric, fosforic, sub formă de săruri de magneziu, calciu, amoniu, pectine, zaharuri, rezine, gume, ceară, pirolidină, enzime (oxidază, protează), etc.
Acţiune farmacologică: în general este indicată prepararea doar farmaceutic deoarece se pot întâmpla accidente grave, chiar mortale în cazul în care se depăşeşte doza.Sunt recomandate în terapia simptomatică a colicilor gastro-intestinale, hepatice, renale, vezicale. Hiperchinezia intestinală este inhibată prin acţiunea miolitică, fie prin insensibilizarea mucoasei intestinale la stimulii care o provoacă. Sunt folosite pentru a determina o stare de repaus a tubului gastro-enteric în cazurile în care există pericolul de hemoragie sau de perforaţie(apendicită, ulcer).
 Sunt recomandate de asemenea pentru a combate unele forme de diaree, deoarece acţionează asupra aparatului digestiv mai intens şi mai prelungit decât morfina, micşorând peristaltismul, diminuează secreţiile, înlăturând durerea şi scăzând tonusul sfincterelor. Sunt sedative, hipno- analgetică, dar variabile din cauza conţinutului în morfină.
Capsulele de mac intră în compoziţia ceaiurilor: anticolitic, contra colicilor nr 2, sedativ şi ceaiul pentru gargară, folosindu-se în acest scop un produs vegetal având, în prealabil stabilit conţinutul lui în morfină de către laboratoarele de specialitate. Accidentele cu aceste ceaiuri pot fi mortale datorită depăşirii dozei.
Sunt indicate în următoarele afecţiuni: Boli intestinale, colici hepatice, enterite acute,  colici saturniene, nefrite. Sunt contraindicate la sugari, copii în stări congestive ale centrilor nervoşi, în unele leziuni vasculare cardiace, în insuficienţe hepatice şi renale, edem pulmonar, în dispnee de origine toxică- infecţioasă sau mecanică, în nefropatii, în stază  a intestinului gros, în diabet cu acetonurie la copii. Se va da cu atenţie la bătrâni şi femei.
Doze: tinctura de opiu cu 1% morfină se administrează la adulţi doză maximă pentru o dată 1,5g pentru 24 ore=5g. La copii între 1 –10 ani, 0,01-0,02 g pe an de vârstă.

 

 
 
 
eXTReMe Tracker