Ciupercile
comestibile sunt considerate aliment cu o valoare nutritiva ridicata.
Compozitia lor chimica difera de la o specie la alta, in functie de stadiul de
dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componenta luata in
considerare, conditiile de microclimat, perioada de crestere, etc. Astfel,
ele contin apa (82-92%), substante organice (6-16,5%) si saruri minerale
(0,5-1,5%). Substantele organice contin proteine (3-5%), glucide (1-3%), lipide
(0,5-1%), substante lipsite de azot (1,5-7%) si alte substante organice (acizi
organici, enzime, vitamine, substante tanante, uleiuri eterice, cca 0,5%).In
structura proteinelor din ciuperci sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali (din
18 existenti) ce se regasesc in caseina laptelui, albumina din ou, gliadina
graului, ceea ce ne indreptateste sa le consideram un aliment valoros. S-a
ajuns la concluzia ca 100-200 g ciuperci uscate, consumate zilnic, pot sa
substituie carnea, mentinand in organism un echilibru normal.Substanta
uscata din ciuperci cuprinde: substante azotate 40-45%, glucide 40-45%, lipide
3-5% si saruri minerale 7-8%.Ciupercile
proaspete contin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15, varza 19,carnea slaba
de vita 80. Ciupercile au gust si aroma deosebite si de aceea pot fi consumate
ca aliment de baza pentru cei sanatosi sau ca aliment dietetic pentru
diabetici, deoarece nu contin amidon, care in organism se transforma in zahar.Ciupercile
comestibile reprezintă un produs alimentar foarte valoros prin conţinutul bogat
în substanţe nutritive şi prin gustul şi aroma lor. Ele pot fi consumate atât
proaspete cât şi conservate. Prin conservare, ciupercile nu-şi modifică
valoarea organoleptică. Ciupercile suportă foarte bine orice asociere cu alte
alimente sau ingrediente, contribuind semnificativ la îmbunătăţirea calităţii
mâncărurilor.Ciupercile sunt
plante inferioare din punct de vedere evolutiv şi se înmulţesc prin miceliu.
Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine de către personal
specializat, în condiţii sterile de laborator. Pe parcursul ultimilor 50 de
ani, câteva dintre marile descoperiri în medicină au avut la bază ciuperci,
drojdii şi mucegaiuri: antibioticele, penicilina, tetraciclina. Ciupercile sunt
alimente cu conţinut scăzut de calorii şi ridicat în proteine vegetale,
chitină, fier, zinc, fibre, aminoacizi esenţiali, vitamine şi minerale. Au, de asemenea,
o utilizare foarte veche în medicina chineză traditională. Efectele legendare
asupra promovării vitalităţii şi sănătăţii corpului uman şi creşterea
capacităţii de adaptare sunt susţinute de studii recente. Ciupercile sunt
alimente probiotice, menţinând echilibrul şi rezistenţa corpului uman pentru a
lupta împotriva bolilor. Compuşii pe care
îi conţin au fost clasificaţi drept Host Defense Potentiators (HDP), având
proprietăţi de întărire a sistemului imunitar. Acesta este unul dintre motivele
pentru care sunt utilizate în prezent în tratarea cancerului. În Japonia , China ,
Rusia, SUA, au fost realizati diversi agenţi anticancerigeni din culturi de
ciuperci (Lentinus edodes, Ganoderma lucidum, etc). Zaharurile complexe şi
derivaţii acestora stimulează producerea citochinei în organism. Citochinele
sunt proteine produse de către sistemul imunitar care facilitează comunicarea
intercelulară. Procesele celulare complexe ca proliferarea şi diferenţierea
sunt reglate în mare parte de către moleculele extracelulare: factorii
polipeptidici de creştere, citochinele şi hormonii peptidici. Suplimentele de
vitamine şi minerale se administrează luând în considerare o serie de factori.
O dietă echilibrată, odihna suficientă, o atitudine pozitivă, un consum regulat
şi echilibrat al nutrienţilor de bază, inclusiv produsele nutraceutice pe bază
de ciuperci, sunt premisele menţinerii unei bune sănătăţi.