Produse naturiste de vanzare

Broccoli

Broccoli este o leguma cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman. Numele sau englez – broccoli – deriva din italianul brocco si din latinul bracchium – care inseamna brat sau ramura. Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o sursa excelenta de vitamina A si C, fier si calciu, bogata in fibre si saraca in calorii. Este o leguma care ofera o nutritie exceptionala si ajuta la mentinerea unei vieti sanatoase si longevive.
Continut
½ cana = 25-30 calorii
Broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu. Este o leguma cu un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene.
Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor. Studii recente (Sulforaphane Inhibits Human MCF-7 Mammary Cancer Cell Mitotic progression and Tubulin Polymerization , S.J.T. Jackson and K.W. Singletary, Sept.2004 – Journal of Nutrition) efectuate pe celule tumorale din cancerul de san au aratat ca sulforaphane opreste chiar inmultirea celulelor canceroase intervenind in stoparea diviziunii celulare. Sulforaphane este un compus care stimuleaza si enzimele de detoxifiere din ficat, ajutand la curatarea mai rapida a substantelor cancerigene din organism.
O alta proprietate interesanta a acestei legume consta in eliberarea, in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, a unui compus cu sulf – sinigrin cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumorale si in inducerea apoptozei acestora (moartea celulara programata).
Prin continutul de antioxidanti din familia carotenoizilor broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei.
O cana de broccoli fiert contine 74 mg de calciu plus 123 mg de vitamina C care imbunatateste semnificativ absorbtia calciului, totul cu doar 44 calorii. Prin comparatie o portocala nu contine calciu, are 69 mg de vitamina C  si cu 50% mai multe calorii. Produsele lactate nu contin vitamina C dar contin grasimi saturate care sunt nocive pentru sistemul cardiovascular. Un pahar de lapte cu 2% grasimi contine 121 de calorii.
 Indicatii
¨        Are proprietati antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer – cancer de san, de prostata, cancer gastric, melanom malign, leucemii.
¨       Continutul bogat in sulf are efecte benefice antivirale si antibiotice.
¨       Ajuta la vindecarea gastritelor cu Helicobacter pylori
¨       Cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
¨       Previne formarea cataractei
¨       Ajuta la intarirea oaselor si in osteoporoza prin continutul crescut in calciu
¨       Fortifica sistemul imun
Sulful din continut poate cauza flatulenta atunci cand se consuma sub forma gatita.
Atentie! – broccoli contine subtante goitrogene (pot induce formarea gusei – marirea tiroidei) care interfera cu functionarea tiroidei. Persoanele cu probleme tiroidiene existente sau netratate ar trebui sa evite consumarea acestei legume.
 Mod de consum
Alegeti capatanile cu cuiburi compacte si fara urme de lovituri sau taieturi, de culoare verde inchis, fara aspecte ingalbenite si – cel mai important -  neinflorite.
Puteti sa pastrati broccoli la frigider, fara sa o spalati in prealabil, intr-o punga de plastic inchisa ermetic dar pentru maxim 4 zile. Daca doriti sa o pastrati pe o perioada mai lunga de timp (luni de zile – chiar un an) atunci desfaceti buchetele, le puneti in apa clocotita si le fierbeti 3-4 minute; apoi le clatiti cu apa rece, le lasati sa se usuce si le impachetati in pungi ermetice la congelator.
Dintre toate metodele, gatirea la aburi este cea care pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive ale acestei legume speciale. Gatirea la cuptorul cu microunde duce la pierderea a 80-90 % dintre compusii antioxidanti.
Cu cat este mai frageda si mai tanara  (neinflorita) cu atat continutul in substante benefice al acestei legume este mai mare (formele mature, inflorite,  contin de 10-100 de ori mai putini compusi fitochimici).
Consumati broccoli sub forma proaspata in salate sau cu sosuri. O puteti fierbe in aburi si sa o consumati cu cascaval ras sau cu un sos de branza sau sa o utilizati in diverse mancaruri.
 

 
 
 
eXTReMe Tracker