Produse naturiste de vanzare

Ceapa


Ceapa este un ingredient folosit de mii de ani in diverse preparate, la ora actuala fiind a doua cea mai importanta recolta in lume, dupa productia de rosii.
Ceapa este un aliment cu o valoare culinara si un potential curativ excelente. Antibiotic, antiinflamator, antiviral, anticancerigen, sunt 4 dintre cele mai importante proprietati ale cepei. Folosirea ei pe termen lung are rol protector asupra aparatului cardiovascular, respirator, impotriva cancerului de stomac si a diverselor infectii.
Continut
100 g = 38 kcal
Ceapa are un bogat continut in compusi cu sulf. Parte dintre acestia sunt responsabili de aroma si efectul iritativ al ochilor care produc lacrimarea. De asemenea unii dintre acesti compusi – tiosulfinati – au proprietati antimicrobiene. Contine vitamina C, E, B6, potasiu, fosfor si calciu.
 Indicatii
Ceapa are proprietati curative cunoscute inca din antichitate, fiind utilizata impotriva racelilor, astmului sau la alungarea insectelor. In medicina chineza, ceapa este folosita la tratamentul anginei, gripei, infectiilor bacteriene si tulburarilor de respiratie.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ceapa utila in tratamentul lipsei de apetit si in ateroscleroza, in raceala, tuse, astm si bronsita.
Ceapa este eficienta impotriva multor microbi incluzand Bacillus subtilis, Salmonella si Escherichia coli.
Ceapa se cunoaste ca are efecte de scadere a spasmelor musculaturii bronsice. Un extract de ceapa s-a descoperit a scadea constrictia bronsica indusa de alergie la pacientii cu astm. Ceapa este si o sursa bogata de fructo-oligozaharide. Acesti compusi de zaharuri stimuleaza cresterea bifidobacteriilor necesare pentru sanatatea colonului si inhiba cresterea altor bacterii nocive din intestin. In plus scade riscul dezvoltarii de tumori colonice.
Pe sistemul cardiovascular, ceapa scade lipidele din sange (creste colesterolul „bun” – HDL coelsterol) si presiunea sangvina. Este bogata in flavonoizi, substante protective ale sistemului cardiovascular. De asemnea inhiba agregrarea trombocitelor ajutand la fluidifierea sangelui.
Studii efectuate in Statele Unite si Grecia pe consumatorii de ceapa au aratat ca rata de mortalitate prin cancer de stomac este de 2 ori mai scazuta la persoanele care consuma regulat ceapa si usturoi. Chinezii care consuma cantitati mari de ceapa si usturoi au un risc cu 40% mai scazut de cancer la stomac decat cei cu un aport mai redus.
Un rol importat este atribuit si scaderii glucozei in sange fiind un aliment recomandat persoanelor cu diabet. Un alt efect este cel diuretic, ceapa avand si proprietatea de a scoate excesul de apa din organism.
Desi ceapa este un aliment tolerat de majoritatea oamenilor, exista persoane la care cantitatea mare de ceapa consumata poate produce o iritatie gastrointestinala cu arsuri, senzatie de voma si diaree. Nu se recomanda utilizarea ei la persoanele cu aciditate gastrica sau cu o mucoasa gastrica sensibila la alimentatie. Poate produce de asemenea flatulenta. Nu se cunosc interactiuni cu medicamentele, cu exceptia celor anticoagulante.
Mod de consum.Ceapa este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa zilnica. Alba, rosie, galbena, sau verde, fiecare ceapa are o aroma unica si este benefica pentru sanatate. Poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in diverse preparate. Intotdeauna este cel mai bine sa fie consumata cruda, fiindca prepararea termica ii distruge proprietatile.
            Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de masline pe timpul noptii si apoi utilizata a doua zi in salate. Ceapa mai pote fi „inmuiata” daca o introducem pentru un timp intr-un recipient cu apa si suc de lamaie.

 
 
 
eXTReMe Tracker