Ceapa este un ingredient folosit de mii de ani in diverse preparate, la ora
actuala fiind a doua cea mai importanta recolta in lume, dupa productia de
rosii.
Ceapa
este un aliment cu o valoare culinara si un potential curativ excelente.
Antibiotic, antiinflamator, antiviral, anticancerigen, sunt 4 dintre cele mai
importante proprietati ale cepei. Folosirea ei pe termen lung are rol protector
asupra aparatului cardiovascular, respirator, impotriva cancerului de stomac si
a diverselor infectii.
Continut
100 g = 38 kcal
Ceapa
are un bogat continut in compusi cu sulf. Parte dintre acestia sunt
responsabili de aroma si efectul iritativ al ochilor care produc lacrimarea. De
asemenea unii dintre acesti compusi – tiosulfinati – au proprietati
antimicrobiene. Contine vitamina C, E, B6, potasiu, fosfor si calciu.
Indicatii
Ceapa
are proprietati curative cunoscute inca din antichitate, fiind utilizata
impotriva racelilor, astmului sau la alungarea insectelor. In medicina chineza,
ceapa este folosita la tratamentul anginei, gripei, infectiilor bacteriene si
tulburarilor de respiratie.
Organizatia
Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ceapa utila in tratamentul lipsei de
apetit si in ateroscleroza, in raceala, tuse, astm si bronsita.
Ceapa
este eficienta impotriva multor microbi incluzand Bacillus subtilis, Salmonella
si Escherichia coli.
Ceapa se
cunoaste ca are efecte de scadere a spasmelor musculaturii bronsice. Un extract
de ceapa s-a descoperit a scadea constrictia bronsica indusa de alergie la
pacientii cu astm. Ceapa
este si o sursa bogata de fructo-oligozaharide. Acesti compusi de zaharuri
stimuleaza cresterea bifidobacteriilor necesare pentru sanatatea colonului si
inhiba cresterea altor bacterii nocive din intestin. In plus scade riscul
dezvoltarii de tumori colonice.
Pe
sistemul cardiovascular, ceapa scade lipidele din sange (creste colesterolul
„bun” – HDL coelsterol) si presiunea sangvina. Este bogata in flavonoizi,
substante protective ale sistemului cardiovascular. De asemnea inhiba
agregrarea trombocitelor ajutand la fluidifierea sangelui.
Studii
efectuate in Statele Unite si Grecia pe consumatorii de ceapa au aratat ca rata
de mortalitate prin cancer de stomac este de 2 ori mai scazuta la persoanele
care consuma regulat ceapa si usturoi. Chinezii care consuma cantitati mari de
ceapa si usturoi au un risc cu 40% mai scazut de cancer la stomac decat cei cu
un aport mai redus.
Un rol importat este atribuit si scaderii glucozei in sange fiind un aliment
recomandat persoanelor cu diabet. Un alt efect este cel diuretic, ceapa avand
si proprietatea de a scoate excesul de apa din organism.
Desi ceapa este un aliment
tolerat de majoritatea oamenilor, exista persoane la care cantitatea mare de
ceapa consumata poate produce o iritatie gastrointestinala cu arsuri, senzatie
de voma si diaree. Nu se recomanda utilizarea ei la persoanele cu aciditate
gastrica sau cu o mucoasa gastrica sensibila la alimentatie. Poate produce de
asemenea flatulenta. Nu se cunosc interactiuni cu medicamentele, cu exceptia
celor anticoagulante.
Mod de consum.Ceapa
este un aliment care nu ar trebui sa lipseasca de pe masa zilnica. Alba, rosie,
galbena, sau verde, fiecare ceapa are o aroma unica si este benefica pentru
sanatate. Poate fi mancata cruda, fiarta, coapta, prajita sau chiar uscata, in
diverse preparate. Intotdeauna este cel mai bine sa fie consumata cruda,
fiindca prepararea termica ii distruge proprietatile.
Pentru persoanele cu stomac sensibil, ceapa se poate lasa la macerat in ulei de
masline pe timpul noptii si apoi utilizata a doua zi in salate. Ceapa mai pote
fi „inmuiata” daca o introducem pentru un timp intr-un recipient cu apa si suc
de lamaie.