Ciupercile comestibile


Ciupercile comestibile sunt considerate aliment cu o valoare nutritiva ridicata.  Compozitia lor chimica difera de la o specie la alta, in functie de stadiul de dezvoltare, de substratul nutritiv pe care cresc, de partea componenta luata in considerare, conditiile de microclimat, perioada de crestere, etc. Astfel, ele contin apa (82-92%), substante organice (6-16,5%) si saruri minerale (0,5-1,5%). Substantele organice contin proteine (3-5%), glucide (1-3%), lipide (0,5-1%), substante lipsite de azot (1,5-7%) si alte substante organice (acizi organici, enzime, vitamine, substante tanante, uleiuri eterice, cca 0,5%).In structura proteinelor din ciuperci sunt prezenti 10 aminoacizi esentiali (din 18 existenti) ce se regasesc in caseina laptelui, albumina din ou, gliadina graului, ceea ce ne indreptateste sa le consideram un aliment valoros. S-a ajuns la concluzia ca 100-200 g ciuperci uscate, consumate zilnic, pot sa substituie carnea, mentinand in organism un echilibru normal.Substanta uscata din ciuperci cuprinde: substante azotate 40-45%, glucide 40-45%, lipide 3-5% si saruri minerale 7-8%.Ciupercile proaspete contin 28 calorii, comparativ cu tomatele 15, varza 19,carnea slaba de vita 80. Ciupercile au gust si aroma deosebite si de aceea pot fi consumate ca aliment de baza pentru cei sanatosi sau ca aliment dietetic pentru diabetici, deoarece nu contin amidon, care in organism se transforma in zahar.Ciupercile comestibile reprezintă un produs alimentar foarte valoros prin conţinutul bogat în substanţe nutritive şi prin gustul şi aroma lor. Ele pot fi consumate atât proaspete cât şi conservate. Prin conservare, ciupercile nu-şi modifică valoarea organoleptică. Ciupercile suportă foarte bine orice asociere cu alte alimente sau ingrediente, contribuind semnificativ la îmbunătăţirea calităţii mâncărurilor.Ciupercile sunt plante inferioare din punct de vedere evolutiv şi se înmulţesc prin miceliu. Miceliul de ciuperci este un preparat biologic ce se obţine de către personal specializat, în condiţii sterile de laborator. Pe parcursul ultimilor 50 de ani, câteva dintre marile descoperiri în medicină au avut la bază ciuperci, drojdii şi mucegaiuri: antibioticele, penicilina, tetraciclina. Ciupercile sunt alimente cu conţinut scăzut de calorii şi ridicat în proteine vegetale, chitină, fier, zinc, fibre, aminoacizi esenţiali, vitamine şi minerale. Au, de asemenea, o utilizare foarte veche în medicina chineză traditională. Efectele legendare asupra promovării vitalităţii şi sănătăţii corpului uman şi creşterea capacităţii de adaptare sunt susţinute de studii recente. Ciupercile sunt alimente probiotice, menţinând echilibrul şi rezistenţa corpului uman pentru a lupta împotriva bolilor. Compuşii pe care îi conţin au fost clasificaţi drept Host Defense Potentiators (HDP), având proprietăţi de întărire a sistemului imunitar. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt utilizate în prezent în tratarea cancerului. În Japonia, China, Rusia, SUA, au fost realizati diversi agenţi anticancerigeni din culturi de ciuperci (Lentinus edodes, Ganoderma lucidum, etc). Zaharurile complexe şi derivaţii acestora stimulează producerea citochinei în organism. Citochinele sunt proteine produse de către sistemul imunitar care facilitează comunicarea intercelulară. Procesele celulare complexe ca proliferarea şi diferenţierea sunt reglate în mare parte de către moleculele extracelulare: factorii polipeptidici de creştere, citochinele şi hormonii peptidici. Suplimentele de vitamine şi minerale se administrează luând în considerare o serie de factori. O dietă echilibrată, odihna suficientă, o atitudine pozitivă, un consum regulat şi echilibrat al nutrienţilor de bază, inclusiv produsele nutraceutice pe bază de ciuperci, sunt premisele menţinerii unei bune sănătăţi.

 
 
 
Amfibi Web Search & Directory StatsCrop
eXTReMe Tracker
Votati-ne in directorul ClickLink NONI Anunturi Gratuite Jocuri Barbie Hobby Bloguri, Bloggeri si Cititori

visitor counter Director Web Gratuit