Produse naturiste de vanzare

KAVA KAVA


KAVA KAVA.Sacrament de întâmpinare a musafirilor şi prietenilor
Familia : Piperaceae (Familia piperului)
Denumire botanică : Piper methysticum Forst.
Sinonime : Kowa, awa, yagona, kowa kowa, wati, ava, piper ava şi piper ameţitor.
Localizare geografică : Polinezia, Insulele Sandwich şi insulele din Marea Sudului.
Habitat : Planta creşte mai înaltă de 30 m peste nivelul mării în regiuni umede muntoase, răcoroase sau păduri umede. Creşte des şi peste 6 m acolo unde vara temperatura este de 38-44°C şi are lumină solară destulă.
Descriere botanică : Un tufiş înalt de câţiva metri, cu frunze cordate şi spice foarte scurte crescute de la baza peţiolului, acoperite dens cu flori. Tulpina are două ramificaţii şi este pătată. Din plantă se foloseşte rizomul superior, amidonat, cu miros plăcut, dar gust amar şi înţepător.

ISTORIC
Kava kava are un istoric cu implicaţii religioase şi spirituale. Următoarea legendă din Samoa prezintă esenţa relaţiei omului cu soarele, cerul, apa şi pământul, precum şi cu „fiinţa divină” sau eul nemuritor şi ciclul vieţii. Legenda încorporează mariajul alchimic al focului, vântului, apei şi pământului cu alter-ego-ul spiritual.
Ui, o fată de mare frumuseţe, a fost oferită Soarelui în timpul ceremonialului său anual. El a fost atât de mulţumit, încât a luat-o de soţie. Mai târziu i-a dat voie să se întoarcă printre ai ei, ca să nască. Ui a fost trimisă în zbor prin cer şi a pierdut copilul. Însă fetusul a plutit pe apă şi a fost îngrijit de un crustaceu. Băieţelul, Tagaloa Ui, a crescut şi i-a învăţat pe muritori cum să prepare kava şi să respecte ceremonialul.
Pava, primul muritor participant la ceremonial, avea un fiu care a râs văzându-l pe tatăl său că mestecă şi scuipă materialul pregătit. Tagaloa Ui, supărat de lipsa de respect, l-a tăiat în două pe fiul lui Pava. Apoi i-a arătat celui din urmă cum trebuie procedat corect. Pava i-a oferit băutura lui Tagaloa Ui care, în loc să bea, a turnat jumătate pe corpul copilului mort, spunând „soyva” (viaţă) şi înviindu-l.
Legenda face şi astăzi parte din ceremonialurile kava ale locuitorilor din Samoa.

COMPOZIŢIE CHIMICĂ



Componenţii activi din kava sunt şase alfa-pirone răşinoase: kavaina (C14H14O3), dihidro-kavaina, metisticina (C15H14O5), dihidrometisticina (C15H14O3) şi dihidroyanginina. Nici un component nu este solubil în apă decât emulsionat. Sunt solubili în alcool, ulei şi alţi solvenţi graşi, inclusiv sucurile gastrice.
EFECTE PRIMARE
Cantităţile mici produc efecte euforice; cele mai mari – relaxare extremă, letargie şi în final somn. Nu reduce dinamismul stării mentale. Deseori apar halucinaţii vizuale şi auditive ce durează două sau trei ore, fără efecte negative. Când se foloseşte prima dată, efectele ei nu sunt remarcate. Luată regulat, kava amorţeşte gura.

MOD DE PREPARARE
Partea din plantă aflată imediat sub suprafaţa solului creşte groasă de 7,5-12,5 cm în doi şi jumătate – patru ani. După şase ani, rădăcina va cântări 9 kg; după douăzeci de ani, 45 kg. Când s-a recoltat planta, rizomul se răzuieşte, se taie în bucăţi şi se usucă la soare pe tăvi.
Tradiţia spune că din rădăcină se face ceai. Componenţii solubili în apă fiind eliminaţi, ceaiul acţionează ca un tonic, un stimulent uşor. Dacă este mai întâi mestecată, scuipată într-un bol şi amestecată cu lapte de nucă de cocos, se elimină în emulsie răşini narcotice mai tari. Pentru efecte maxime, se amestecă 30 g de kava cu 300 g lichid (apă sau, preferabil, lapte de cocos), două linguri de ulei de cocos sau de măsline şi o lingură de lecitină. Se amestecă până când lichidul capătă un aspect lăptos. Este suficient pentru una sau două persoane.
Răşinile pot fi extrase cu alcool izopropil (pentru frecţii) în baie fierbinte. Solventul se elimină prin evaporare. Dizolvaţi din nou, într-o cantitate suficientă de coniac, rom, votcă sau miere. Este o metodă mai bună, pentru că alcoolul transportă repede răşinile în sistem.

FOLOSIRE RITUALĂ
Istoricul şi compoziţia chimică a kavei demonstrează că virtuţile ei euforice sunt cel mai bine împărţite cu musafiri speciali sau prieteni. Narcoticul afectează centrii „senzoriali” care generează sentimentele faţă de cei implicaţi în ritual. Aşadar, kava se foloseşte ca sacrament la întâmpinarea musafirilor deosebiţi şi a prietenilor. Următorul ritual este recomandat pentru efecte maxime :
1.        Kava sau extractele din kava trebuie puse în cele mai frumoase pahare (sau ceşti din nucă de cocos, dacă aveţi) şi servite musafirilor celor mai onoraţi. Cel care poartă ceaşca o ţine la nivelul taliei, cuprinzând-o cu degetele mari şi cu arătătoarele.
2.        El ridică ceaşca la frunte când ajunge în centrul încăperii. Apoi se opreşte la un metru în faţa musafirilor, ţine ceaşca în palma dreaptă şi-şi coboară mâna dreaptă cu stânga. Când oferă ceaşca musafirilor, ţine mâna stângă la spate. În timp ce musafirii beau, el se întoarce în mijlocul camerei.
3.        Musafirul ia ceaşca cu ambele mâini, toarnă puţină kava pe podea şi spune : „Fie ca cei care ne păzesc să fie cu noi astăzi”. Apoi ridică ceaşca şi spune „Viaţă”. Toţi ceilalţi spun : „Să fie binecuvântat”. Pe urmă îşi bea porţia dintr-o sorbitură. Sunt serviţi şi ceilalţi; primesc ceaşca în linişte şi-i beau conţinutul deodată.
4.        Dacă un musafir acceptă kava, dar nu o bea toată, restul trebuie aruncat înainte de a da ceaşca înapoi.
5.        După ce au băut toţi, musafirul principal spune : „Ceremonialul s-a terminat. Vasul va fi atârnat împreună cu ceaşca şi strecurătoarea”. Apoi se servesc mâncăruri uşoare şi petrecerea începe.

ATENŢIE ! Mestecarea permanentă distruge în cele din urmă smalţul dinţilor. Consumarea continuă şi excesivă a rădăcinii proaspete cu alcool creează dependenţă şi, după câteva luni, are ca efect îngălbenirea pielii, ochi injectaţi şi vedere slăbită, extenuare, diaree, erupţii şi piele tare, ulceroasă. Dacă se renunţă la kava, simptomele dispar în două săptămâni.
Kavaina are şi alte calităţi anestetice de suprafaţă, asemănătoare cu cele ale alcaloizilor din cocaină. Pe Insule (Pacificul de sud), frunzele de kava se aplică pe tăieturi şi vânătăi pentru a grăbi vindecarea. Componenţii plantei au activitate antibacteriană împotriva bacililor gonococi şi coliformi.

 
 
 
eXTReMe Tracker