Familia : Piperaceae (Familia piperului)
Denumire
botanică : Piper methysticum Forst.
Sinonime : Kowa, awa, yagona, kowa kowa, wati, ava, piper ava şi piper ameţitor.
Localizare
geografică : Polinezia, Insulele Sandwich şi insulele
din Marea Sudului.
Habitat : Planta creşte mai înaltă de 30 m peste nivelul mării în regiuni umede
muntoase, răcoroase sau păduri umede. Creşte des şi peste 6 m acolo unde vara
temperatura este de 38-44°C şi are
lumină solară destulă.
Descriere
botanică : Un tufiş înalt de câţiva metri, cu frunze
cordate şi spice foarte scurte crescute de la baza peţiolului, acoperite dens
cu flori. Tulpina are două ramificaţii şi este pătată. Din plantă se foloseşte
rizomul superior, amidonat, cu miros plăcut, dar gust amar şi înţepător.
ISTORIC
Kava kava are
un istoric cu implicaţii religioase şi spirituale. Următoarea legendă din Samoa
prezintă esenţa relaţiei omului cu soarele, cerul, apa şi pământul, precum şi
cu „fiinţa divină” sau eul nemuritor şi ciclul vieţii. Legenda încorporează
mariajul alchimic al focului, vântului, apei şi pământului cu alter-ego-ul
spiritual.
Ui, o fată de
mare frumuseţe, a fost oferită Soarelui în timpul ceremonialului său anual. El
a fost atât de mulţumit, încât a luat-o de soţie. Mai târziu i-a dat voie să se
întoarcă printre ai ei, ca să nască. Ui a fost trimisă în zbor prin cer şi a
pierdut copilul. Însă fetusul a plutit pe apă şi a fost îngrijit de un
crustaceu. Băieţelul, Tagaloa Ui, a crescut şi i-a învăţat pe muritori cum să
prepare kava şi să respecte ceremonialul.
Pava, primul
muritor participant la ceremonial, avea un fiu care a râs văzându-l pe tatăl
său că mestecă şi scuipă materialul pregătit. Tagaloa Ui, supărat de lipsa de
respect, l-a tăiat în două pe fiul lui Pava. Apoi i-a arătat celui din urmă cum
trebuie procedat corect. Pava i-a oferit băutura lui Tagaloa Ui care, în loc să
bea, a turnat jumătate pe corpul copilului mort, spunând „soyva” (viaţă) şi
înviindu-l.
Legenda face şi
astăzi parte din ceremonialurile kava ale locuitorilor din Samoa.
COMPOZIŢIE
CHIMICĂ
Componenţii activi din kava sunt şase alfa-pirone răşinoase:
kavaina (C14H14O3), dihidro-kavaina,
metisticina (C15H14O5), dihidrometisticina (C15H14O3)
şi dihidroyanginina. Nici un component nu este solubil în apă decât emulsionat.
Sunt solubili în alcool, ulei şi alţi solvenţi graşi, inclusiv sucurile
gastrice.
EFECTE PRIMARE
Cantităţile
mici produc efecte euforice; cele mai mari – relaxare extremă, letargie şi în
final somn. Nu reduce dinamismul stării mentale. Deseori apar halucinaţii
vizuale şi auditive ce durează două sau trei ore, fără efecte negative. Când se
foloseşte prima dată, efectele ei nu sunt remarcate. Luată regulat, kava
amorţeşte gura.
MOD DE
PREPARARE
Partea din
plantă aflată imediat sub suprafaţa solului creşte groasă de 7,5-12,5 cm în doi
şi jumătate – patru ani. După şase ani, rădăcina va cântări 9 kg; după douăzeci
de ani, 45 kg. Când s-a recoltat planta, rizomul se răzuieşte, se taie în
bucăţi şi se usucă la soare pe tăvi.
Tradiţia spune
că din rădăcină se face ceai. Componenţii solubili în apă fiind eliminaţi,
ceaiul acţionează ca un tonic, un stimulent uşor. Dacă este mai întâi
mestecată, scuipată într-un bol şi amestecată cu lapte de nucă de cocos, se
elimină în emulsie răşini narcotice mai tari. Pentru efecte maxime, se amestecă
30 g de kava cu 300 g lichid (apă sau, preferabil, lapte de cocos), două
linguri de ulei de cocos sau de măsline şi o lingură de lecitină. Se amestecă
până când lichidul capătă un aspect lăptos. Este suficient pentru una sau două
persoane.
Răşinile pot fi
extrase cu alcool izopropil (pentru frecţii) în baie fierbinte. Solventul se
elimină prin evaporare. Dizolvaţi din nou, într-o cantitate suficientă de
coniac, rom, votcă sau miere. Este o metodă mai bună, pentru că alcoolul
transportă repede răşinile în sistem.
FOLOSIRE
RITUALĂ
Istoricul şi
compoziţia chimică a kavei demonstrează că virtuţile ei euforice sunt cel mai
bine împărţite cu musafiri speciali sau prieteni. Narcoticul afectează centrii
„senzoriali” care generează sentimentele faţă de cei implicaţi în ritual.
Aşadar, kava se foloseşte ca sacrament la întâmpinarea musafirilor deosebiţi şi
a prietenilor. Următorul ritual este recomandat pentru efecte maxime :
1.
Kava sau extractele din kava
trebuie puse în cele mai frumoase pahare (sau ceşti din nucă de cocos, dacă
aveţi) şi servite musafirilor celor mai onoraţi. Cel care poartă ceaşca o ţine
la nivelul taliei, cuprinzând-o cu degetele mari şi cu arătătoarele.
2.
El ridică ceaşca la frunte când
ajunge în centrul încăperii. Apoi se opreşte la un metru în faţa musafirilor,
ţine ceaşca în palma dreaptă şi-şi coboară mâna dreaptă cu stânga. Când oferă
ceaşca musafirilor, ţine mâna stângă la spate. În timp ce musafirii beau, el se
întoarce în mijlocul camerei.
3.
Musafirul ia ceaşca cu ambele
mâini, toarnă puţină kava pe podea şi spune : „Fie ca cei care ne păzesc să fie
cu noi astăzi”. Apoi ridică ceaşca şi spune „Viaţă”. Toţi ceilalţi spun : „Să
fie binecuvântat”. Pe urmă îşi bea porţia dintr-o sorbitură. Sunt serviţi şi
ceilalţi; primesc ceaşca în linişte şi-i beau conţinutul deodată.
4.
Dacă un musafir acceptă kava, dar
nu o bea toată, restul trebuie aruncat înainte de a da ceaşca înapoi.
5.
După ce au băut toţi, musafirul
principal spune : „Ceremonialul s-a terminat. Vasul va fi atârnat împreună cu
ceaşca şi strecurătoarea”. Apoi se servesc mâncăruri uşoare şi petrecerea
începe.
ATENŢIE ! Mestecarea permanentă distruge în cele din urmă smalţul dinţilor.
Consumarea continuă şi excesivă a rădăcinii proaspete cu alcool creează
dependenţă şi, după câteva luni, are ca efect îngălbenirea pielii, ochi
injectaţi şi vedere slăbită, extenuare, diaree, erupţii şi piele tare,
ulceroasă. Dacă se renunţă la kava, simptomele dispar în două săptămâni.
Kavaina
are şi alte calităţi anestetice de suprafaţă, asemănătoare cu cele ale
alcaloizilor din cocaină. Pe Insule (Pacificul de sud), frunzele de kava se
aplică pe tăieturi şi vânătăi pentru a grăbi vindecarea. Componenţii plantei au
activitate antibacteriană împotriva bacililor gonococi şi coliformi.