NUCA DE PALMIER.Sacrament stimulent în timpul călătoriilor lungi sau al
muncii manuale
Familia : Palmaceae (Familia
palmierului)
Denumire botanică : Areca catechu
Plante sinonime : Nuca de areca,
pinang, siri, supari (din India) şi ping lang (din China)
Localizare geografică : India,
Malaezia, Polinezia şi Insulele Pacificului de Sud
Habitat : Sol afânat, cu ploi
multe
Descriere botanică : Un copac
căţărător subţire, ce creşte înalt de peste 20 de metri, în mediu cald, dar
umbros. Are trunchiul inelat, de obicei tras pe spaliere sau araci. Limbul
frunzei creşte lat de 90 cm, având multe ace şi nervuri.
ISTORIC
În 1930
s-a estimat că în India erau cel puţin 20 de milioane de oameni care mestecau
nuca de palmier. O ramură de palmier produce aproximativ 250 de seminţe sau
nuci pe an şi se cultivă milioane de astfel de palmieri. Este unul din cei mai
populari copaci din lume, deşi puţine popoare occidentale au auzit de el.
Frunza se transformă în hârtie de răsucit tutun sau alte plante. Mestecarea
regulată şi îndelungată a nucii lasă pete roşii-inchis pe gură, gingii şi
dinţi. Consumatorii asiatici sunt foarte mândri de aceste pete.
COMPOZIŢIE
CHIMICĂ
Arecolina, un ulei volatil, este scoasă din nucă cu salivă şi var
(oxid de calciu). Frunza conţine chavicol, alilpirocatechină, chavibetol şi
cadinenă.
EFECTE
PRIMARE
Amestecaţi
0,5 g de var stins (oxid de calciu hidratat) cu o nucă de palmier, de
preferinţă într-un recipient semipudrat. Ţineţi nuca la marginea gurii, ca
foaia de tutun, timp de două ore, scuipând saliva din când în când.
Datorită
efectelor primare ale arecolinei, nuca este foarte bună pentru munci manuale.
Acest stimulent al sistemului nervos central (SNC) animă călătoria, deoarece
influenţează percepţia temporală. Este perfect pentru călătoriile din week-end
la prietenii de la ţară sau pentru ceremonialuri de cultivare a pământului.
FOLOSIRE
RITUALĂ
Tehnica
malaeziană de folosire a nucii de areca este combinarea unei nuci pisate cu
praf sau gumă de acacia malaezian (Acacia
catechu), o priză de var stins şi un amestec de nucşoară, cardamon sau
curcuma pentru aromă. Amestecul se răsuceşte într-o frunză din viţa de betel (Piper chavica betel).
Aceste
bucăţi de betel se vând pe străzi, în pieţe drept bomboane de ciocolată (fără
control guvernamental curent).
ATENŢIE ! Excesul de arecolină
provenit din abuzul sau mestecarea nucilor de palmier necoapte, care conţin
ulei în cantităţi mai mari, poate cauza ameţeală şi diaree. Consumul prelungit
duce, de asemenea, la deteriorarea dinţilor şi a ţesuturilor moi din gură.
Nuca de palmier este considerată un afrodisiac, pentru
că stimulează energia disponibilă şi alungă indispoziţia. Este folosită
frecvent în India, ca şi cafeaua sau ţigările.