Produse naturiste de vanzare

RĂDĂCINA DE VALERIANĂ

RĂDĂCINA DE VALERIANĂ.Sacrament de relaxare şi masaj al muşchilor
            Familia : Valerianaceae
            Denumire botanică : Valeriana officinalis
            Sinonime : Rădăcină de vandal
            Localizare geografică : Emisfera nordică – America, Anglia şi în special Europa.
            Habitat : Zone cu climă temperată, lângă apă. Malul râurilor şi câmpii irigate; păşuni aride; soare.
            Descriere botanică : Plantă perenă înaltă de 60-120 cm, având rizom galben-maroniu cu tuberculi, din care creşte o tulpină goală pe dinăuntru, dreaptă şi brăzdată, cu frunze în aşezare opusă, asemănătoare cu penele şi cu dinţi ascuţiţi. Florile sunt mici, adunate în ciorchini în vârful tulpinii, de culoare roz spre roşcat, uneori albe.

            ISTORIC
            Rizomul uscat şi rădăcinile acestei plante au fost de mult folosite drept calmant pentru nervi, antispasmodice şi remediu împotriva isteriei şi altor tulburări nervoase. S-au folosit în ciclul menstrual, în vindecarea durerilor interne şi a rănilor exterioare. Fiartă cu lemn-dulce, răşini şi seminţe de anason, rădăcina s-a folosit ca expectorant pentru flegmă în tuse puternică şi congestie pulmonară.
            Are un miros foarte neplăcut, de picioare nespălate. Totuşi, pisicile preferă această plantă celei numite minta-mâţei; pernele pe care dorm pot fi umplute cu ea.

            COMPOZIŢIE CHIMICĂ
            Planta conţine mai mulţi alcaloizi şi glucocide, ca şi corpuri răşinoase şi un ulei volatil galben-maroniu. Uleiul este similar cu cel din valium. Conţinutul total de alcaloizi este numai de 0,1% şi cuprinde mai ales chatimină şi valerină. Uleiul volatil conţine esteri de acid formic, acetic, butiric şi valeric, de borneaol, pinenă şi camfan. Expunerea la aer duce la descompunerea uleiului.



            Se pare că uleiul excită sistemul cerebrospinal, încât capul şi coloana vertebrală devin locuri excelente pentru masaj.

            EFECTE PRIMARE
            Relaxant al muşchilor şi tranchilizant uşor. Creează senzaţia de plutire în aer.

            MOD DE PREPARARE
            Deoarece uleiurile volatile se evaporează la temperaturi destul de joase, introduceţi rădăcina în apa care nu fierbe şi ţineţi-o douăzeci de minute. Asiguraţi-vă că aţi acoperit oala, pentru ca uleiul să nu se evapore. Cantităţile obişnuite sunt de o lingură de rădăcină de valeriană la o ceaşcă de apă, adică aproximativ echivalentul a 10 mg de valium.

            FOLOSIRE RITUALĂ
            Masajul este una dintre puţinele şi cele mai importante terapii de vindecare. Vizualizarea lui chi – „forţa vieţii” – este o metodă validă de a deplasa energiile curative în corp. Se consideră că forţa vieţii provine din  măduva spinării, mişcându-se fie în jos, spre picioare şi ieşind prin vârful degetelor, fie în sus, pe spate, de-a lungul braţelor şi ieşind apoi printre degete. În toate tehnicile de masaj care aplică vizualizarea lui chi există câteva reguli de bază :
1.   Odată ce atingeţi corpul, masajul trebuie să plece întotdeauna de la şira spinării, sau în sus, ieşind prin degetele mâinilor, sau în jos, ieşind prin degetele picioarelor. Dacă începeţi să masaţi gâtul, atunci trebuie să vizualizaţi energia eliminându-se prin braţe şi prin degetele de la mână. Nu trebuie să masaţi spre spate. Fluxul şi direcţia lui chi sunt foarte importante.
2.   Ţineţi o mână pe corpul partenerului (dacă vă întindeţi după ulei, de exemplu). Odată ce aţi atins corpul, continuaţi masajul până când energia se elimină prin picioare sau mâini.
3.   În final mâinile dumneavoastră vor obosi şi vor amorţi. După ştiinţa medicală convenţională, le-aţi tensionat de prea multă folosire. Practicienii chinezi cred, totuşi, că în asemenea situaţii pur şi simplu aţi preluat energia nervoasă de la partener şi aţi adus-o în propria dumneavoastră aură. Tehnica lor, de a-şi scutura ambele mâini, descărcând excesul de energie nervoasă în aer, este funcţională. Vă uşuraţi degetele tensionate iar partenerul simte eliminarea definitivă a energiei nervoase.
4.   Cu cât vizualizaţi mai mult deplasarea energiei, cu atât mai vibrantă este experienţa masajului pentru pertener. El (sau ea) va simţi energia literalmente – până în punctul în care va fi surprins(ă) cu adevărat !
5.   Masajul piciorului şi al urechii este mai important decât al gâtului şi al spatelui. În ureche sunt mai multe puncte meridiane decât în tot restul corpului. Urechea simbolizează corpul în poziţie fetală. Şi piciorul simbolizează corpul în întregime. Învăţând reflexologia, puteţi vindeca organele interne ale corpului printr-un masaj corect al picioarelor.

ATENŢIE ! Dacă fierbeţi rădăcina de valeriană în apă, se pierde uleiul, rămânând doar un miros neplăcut. Deşi lichidul miroase urât, gustul se va îmbunătăţi adăugând izmă pipărată sau mentă şi miere. Rădăcina poate fi măcinată şi pusă în fiole.

Valeriana se poate administra cu încredere copiilor care adorm greu. Relaxează muşchii şi induce somnul natural. Pentru copiii peste zece ani, puneţi ¼ dintr-o linguriţă la o ceaşcă de ceai.

 
 
 
eXTReMe Tracker