Produse naturiste de vanzare

TRESTIA MIROSITOARE

Familia : Araceae (Familia rodului-pământului)
            Denumire botanică : Acorus calamus
            Plante sinonime : Rogoz dulce, iris dulce, mirt dulce, bachh (din India), racha (vedică) şi shih-ch’ang pu (chinezească)
            Localizare geografică : Europa, Asia şi China. America de Nord, din Nova Scotia la Minnesota, la sud de Florida şi Texas
            Habitat : Bălţi, marginile râurilor şi lacurilor. Se găseşte de obicei printre papură şi alte specii de stânjenel.
            Descriere botanică : O plantă perenă asemănătoare cu stânjenelul, cu rizom orizontal târâtor, lung de 150 cm. Se deosebeşte de stânjenelul propri-zis prin marginile creţe ale frunzelor şi mirosul lor aromat, când sunt sfărâmate. Frunzele sunt enziforme (în formă de sabie), lungi de 60-180 cm; un lujer striat creşte de la baza frunzelor exterioare, purtând un „spadix” gros, plin de floricele galben-verzui.

            ISTORIC
            Trestia-mirositoare se foloseşte de peste două mii de ani de către vrăjitorii Moso din Yunnan, China şi de către practicanţii medicinei Ayurveda ca remediu în bronşită, astm şi febră. În China, ea este consumată contra constipaţiei şi umflăturilor. Walt Whitman a scris 45 de balade sub titlul „Calamus („Trestia”) în volumul său Leaves of grass (Fire de iarbă):
            (Pentru că trebuie să schimb soiul – acestea nu trebuie să fie frunze gânditoare, ci frunze ale bucuriei.)
            Rădăcini şi frunze care nu seamănă cu altele, numai cu ele…
„Calamus 13”

            COMPOZIŢIE CHIMICĂ



            Uleiul volatil de trestie conţine substanţele psihoactive azaronă şi b-azaronă. Acestea sunt precursori non-aminici ai TMA-2, o fenetilamină de zece ori mai puternică decât mezcalina.
            O altă posibilă sursă de azaronă este morcovul sălbatic din Asia centrală (Caucasus carota). În organism, azarona se transformă în TMA-2 prin aminizarea ce se petrece la scurt timp după ingerare.

            EFECTE PRIMARE
            Este un stimulent atunci când se consumă o rădăcină uscată lungă de 5 cm şi halucinogen când rădăcina e mai lungă de 25 cm.

            MOD DE PREPARARE
Metoda preferată este consumarea rădăcinii crude. Ea seamănă bine cu ghimbirul uscat, atât la gust cât şi la structură. Limba amorţeşte după ce se mestecă rădăcina patru minute. O reţetă comună de tonic este fierberea a 30 g de rădăcină de trestie în jumătate de litru de apă. Se bea zilnic înainte de masă. Azarona se transformă mai repede în TMA-2 pe stomacul gol. Cu trecerea vremii se strică şi după doi ani nu mai trebuie folosită, deoarece azarona nu mai are efect.

FOLOSIRE RITUALĂ
Trestia a fost unul din componentele cu care i s-a poruncit lui Moise să se frece pe corp, când se apropie de tabernacol:
„Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: „Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare, cinci sute de sicli de casia, după siclul sfântului locaş, şi un hin de untdelemn de măsline. Cu ele să faci un untdelemn pentru ungerea sfântă, o amestecătură mirositoare, făcută după meşteşugul făcătorului de mir; acesta va fi untdelemnul pentru ungerea sfântă.” ” (Exodul 30, 22-25).
Caracteristicile psihoactive ale azaronei în cantităţi mici creează efectul unui stimulent. În populaţia Cree din Canada se obişnuieşte ca cei de peste 40 de ani să mestece regulat trestie în cantităţi mici, ca remediu împotriva oboselii. Cantităţi mai mari se folosesc drept stimulent mintal la iniţierea unui băiat în stadiul de războinic.

ATENŢIE ! Unele experimente demonstrează că administrarea cantităţilor mari produce tumoare la şobolani. Faţa de greutatea şobolanului, cantitatea este totuşi astronomică. Nu s-au depistat efecte negative la cei din populaţia Cree, care consumă calamus zilnic. De fapt, par să fie chiar foarte sănătoşi.

În timpul marii crize economice, rădăcina de trestie era mestecată în loc de tutun în Anglia. Ea taie pofta de nicotină, din cauza gustului de ghimber şi a aminizării care se produce.

 
 
 
eXTReMe Tracker